суботу, 6 липня 2013 р.

Павло Степанович Нахімов





      "Так навіщо ж спокушатися настільки всім чужим, щоб своїм нехтувати"
              Павло Нахімов


      Павло Степанович Нахімов — російський флотоводець, адмірал (в 1855), переможець у Синопській битві, один із організаторів та керівників оборони Севастополя в 1854–1855 роках, герой Кримської війни. Походить з українського роду Нахимовських.
      Народився Павло Нахімов у невеликому селищі Смоленської губернії 5 липня 1802 року.
      У 1815 році вступив до Морського кадетського корпусу, який знаходився в Петербурзі. Там він став одним із найкращих гардемаринів. Разом з іншими відмінниками Нахімов у 1817 році здійснив плавання до берегів Данії та Швеції на судні «Фенікс». Закінчивши навчання, в 1818 році Павло Нахімов отримав звання мічмана і вступив на військову службу на Балтійському флоті.
      У 1822-1825 роках він здійснив кругосвітнє плавання, а в 1827 році вперше брав участь у бою проти турецького флоту в ролі командира батареї. За виявлену хоробрість Павла Нахімова нагородили Георгіївським хрестом і присвоїли звання капітан-лейтенанта.
      З 1834 року Павло Нахімов служив на Чорноморському флоті, його судно було визнано там кращим. Офіцери Нахімова завжди були зразком доблесті й честі. Павло Нахімов виховував справжніх патріотів і бійців.
      Загинув Павло Нахімов, героїчно захищаючи Севастополь 12 липня 1855 року.

Відео: Адмірал Нахімов


Відео: Адмірал Нахімов. Блискуча перемога російської армії

Немає коментарів:

Дописати коментар