вівторок, 16 липня 2013 р.

Михайло Ломоносов вперше сформулював закон збереження матерії

       Михайло Ломоносов вперше сформулював «загальний природний закон» — закон збереження матерії. Його обгрунтування було вперше дано в листі Ломоносова від 16 липня 1748 року, адресованому великому математику Леонарду Ейлеру.
       Там, зокрема, говорилося: "Всі зміни, що зустрічається в природі, проходять так, що якщо до чогось щось прибавилось, то це відбирається у чогось другого. Так, скільки матерії прибавляється якомусь тілу, скільки ж втрачається у другого, скільки годин я втрачаю на сон, скільки ж віднімаю від часу, що не сплю і т.д. Так як це загальний закон природи, то він поширюється і на правила руху: тіло, яке своїм поштовхом збуджує друге до руху, стільки ж втрачає від свого руху, скільки надає другому, ним штовхнутого"
       Відкритий Ломоносовим закон отримав більш повне обгрунтування в його роботах: «Про ставлення кількості матерії і ваги» (1758) і в "Роздумах про твердість і рідини тіл» (1760). Обидві ці роботи були опубліковані латинською мовою, і, отже, здобули популярність за межами Росії. Але усвідомити значення відкриття, зробленого Ломоносовим, багато вчених тих років так і не змогли.

Відео: Геніальний Ломоносов


Відео: Михайло Васильович Ломоносов


Немає коментарів:

Дописати коментар