понеділок, 8 липня 2013 р.

Християн Гюйгенс

       8 липня 1695 року помер Християн Гюйгенс — нідерландський фізик, механік, математик і астроном, винахідник маятникового годинника з анкерним механізмом, автор хвильової теорії світла, праць з оптики і теорії імовірності, відкривач кільця Сатурна і його супутника.
       Християн Гюйгенс народився в Гаазі 14 квітня 1629 року. Здобув освіту в університетах Лейдена і Бреди. У 1665-1681 роках жив у Парижі, з 1681 року — в Гаазі.
       Свою наукову діяльність Гюйгенс почав з розробки класичних проблем математики: теорем про квадратуру гіперболи, еліпса та кола, про величину кола. Він уточнив також значення числа «пі». У 1657 році була закінчена перша велика робота з теорії ймовірності «Про розрахунки при азартних іграх».
       Гюйгенс став відомим завдяки створенню маятникових годинників (1658 р.). Він винайшов пусковий механізм, завдяки якому годинник працював без зупинки. З цього часу він зацікавився проблемами механіки. У 1673 році він видав велику наукову працю «Хитний годинник, або про рух маятника».
       Займаючись оптикою, Гюйгенс удосконалив об'єктив лінзового телескопа, винайшов окуляр, названий його ім'ям («окуляр Гюйгенса»)та прилад для вимірювання малих кутів — мікрометр.
       Сконструювавши 24-футовий телескоп, Гюйгенс відкрив кільце Сатурна і його супутник Титан, розрахував період обертання супутника навколо Сатурна. Також він виявив полярні шапки на Марсі і смуги на Юпітері.
       У 1680 році Гюйгенс почав роботу над так званою «планетною машиною», яка моделювала рух небесних тіл.
       Помер Гюйгенс в рідному місті 8 липня 1695 року.
       На честь великого вченого було названо зонд "Гюйгенс ", який разом з космічним апаратом "Кассіні" був запущений 15 жовтня 1997 року. 25 грудня 2004 р. зонд Гюйгенс відокремився від головного апарату, а 14 січня 2005 року досяг Титана і здійснив успішний спуск в атмосферу супутника. Місія зонда триватиме до 2017 року.

Відео: Християн Гюйгенс

Немає коментарів:

Дописати коментар