суботу, 20 липня 2013 р.

19 липня у Парижі відкрилося метро

19 липня - день відкриття метро у Парижі.       Паризький метрополітен — один з найстаріших у світі. У Західній Європі найстарішим вважається лондонське метро.
      Перші лінії паризького метрополітену прокладалися строго під проїжджою частиною вулиць; відхилення від осі вулиць загрожувало потраплянням в підвали і погреби будинків. Деякі станції мають викривлену платформу за недостатньої ширини вулиць. З цієї ж причини бічні платформи на деяких станціях не знаходяться точно одне проти одного.
      Паризьке метро було відкрито 19 липня 1900 року до Всесвітньої виставки. Квиток на першій гілці «Венсенський замок — Порт-Майо» коштував 15 сантимів старими франками для другого класу і 25 сантимів для першого. Більшість ліній метро у центрі було побудовано до 1920 року.
      Особливостями паризького метрополітену є невеликі проміжки між станціями, велика щільність мережі метрополітену в центрі міста і оформлення перших станцій в стилі модерн дизайнером Ектором Гімаром.
      Метро в Парижі — найнадійніший вид міського транспорту, оскільки вуличні пробки його не стосуються. Густа мережа станцій метро покриває всю територію Парижа, а деякі лінії простяглися до віддалених передмість.
      Метрополітен має 14 пронумерованих «великих» ліній, плюс 2 короткі (3-біс і 7-біс) — колишні відгалуження 3 -ї і 7-ї ліній.
      Нині Паризьке метро має 300 станцій у тому числі 62 пересадочні), довжина його мережі сягає 214 кілометрів. Практично всі лінії підземні, надземних станцій тільки 21. Близько 4.5 мільйонів людей щодня їздять у паризькому метрополітені.

Немає коментарів:

Дописати коментар