неділю, 21 липня 2013 р.

Людина вперше ступила на поверхню Місяця

      21 липня 1969 людина вперше ступила на поверхню Місяця .
      Цією людиною став Ніл Армстронг, командир американського корабля «Аполлон-11». Відома його фраза, яку він вимовив, ступивши на Місяць: «Це один маленький крок для людини, але гігантський стрибок для всього людства».
      Екіпаж корабля складався з трьох астронавтів. Мета експедиціії була простою — зробити посадку на супутнику Землі й успішно повернутися назад.
У ході місії командний корабель залишився на орбіті, а двом астронавтам — Нілу Армстронгу і Едвіну Олдріну належало в літальному модулі здійснити посадку на Місяць, зібрати зразки місячного грунту, сфотографуватися і встановити декілька приладів.
      Модуль здійснив посадку у Морі Спокою 20 липня о 20 годині 17 хвилин за Грінвічем. Спочатку на поверхню Місяця ступив Армстронг, а через деякий час до нього приєднався Олдрін. Камера, встановлена ззовні модуля, транслювала вихід космонавтів на поверхню Місяця.
      Астронавти зібрали необхідну кількість матеріалів, розмістили прилади і встановили телевізійну камеру. Після цього вони у полі зору камери встановили американський прапор (як відомо, Конгрес США відкинув пропозицію НАСА встановити на Місяці прапор ООН) і провели сеанс зв'язку з президентом Ніксоном.
Астронавти залишили на супутнику пам'ятну табличку зі словами: «Тут люди з планети Земля вперше ступили на Місяць. Липень 1969 року нової ери. Ми прийшли з миром від імені всього Людства ".
      Олдрін пробув на Місяці близько півтори години, Армстронг — дві години десять хвилин. Через 22 години після посадки літальний модуль стартував з поверхні природного супутника нашої планети і благополучно повернувся на Землю.
      

Немає коментарів:

Дописати коментар