суботу, 18 січня 2014 р.

Сонячне і місячне затемнення

  Сонячні та місячні затемнення — надзвичайно цікаві явища природи, знайомі людині з давніх часів. Вони відбуваються порівняно часто, але побачити їх можна не з будь-якої точки планети, і тому багатьом здаються рідкими.
   Сонячні затемнення відбуваються у новомісяччя. У цей період Місяць, рухаючись навколо Землі, опиняється між Сонцем та Землею і повністю або частково затуляє світило. Місяць розташований ближче до Землі, ніж Сонце, майже в 400 разів, і в той же час Сонце більше його майже в 400 разів. Тому видимі розміри Сонця та Місяця майже однакові і Місяць може закрити собою Сонце.


    Теоретично повна фаза сонячного затемнення, яке можна спостерігати на Землі, може займати весь час з початку затемнення, тобто максимум 7 хвилин 31 секунда. Проте, таких тривалих затемнень не зареєстровано. Найтривалішою повною фазою затемнення у недавньому минулому було затемнення 20 червня 1955 року на Філіппінських островах. Тоді повна фаза тривала 7 хвилин 8 секунд. У майбутньому найтриваліше затемнення відбудеться 5 липня 2168 року коли повна фаза буде тривати 7 хвилин 28 секунд.
   Затемнення Сонця та Місяця відносяться до таких явищ природи, про дату яких відомо заздалегідь. Астрономи завжди ретельно готуються до спостереження затемнень, а до місць, де їх можна побачити, збирають цілі експедиції.
   До числа цікавих явищ входять також і місячні затемнення. Однак під час затемнення Місяць не зникає взагалі, як Сонце під час сонячного, а буває лише слабше видимим. Спостерігати затемнення можна тоді, коли повний Місяць проходить через вузол. В цей момент Земля знаходиться точно між Сонцем та Місяцем, так що земна тінь покриває Місяць — діаметр Землі більше від місячного в чотири рази, а тінь від Землі навіть на відстані від неї до Місяця більша у 2,5 рази від розмірів Місяця, і тому Місяць може цілкому зануритися у земну тінь.
   Сонячні та місячні затемнення періодично повторюються (про це знали ще давні халдеї), і їх можна передбачати з високою точністю. За період у 18 років та 11 днів відбувається в середньому 71 затемнення: від 39 до 48 сонячних і від 25 до 30 місячних. Цей період називається сарос (з грецької: повторення).
   Хоча сонячні затемнення відбуваються частіше за місячні, їх набагато складніше побачити, бо повне сонячне затемнення видно в межах досить вузької смуги Землі, на яку падає місячна тінь. В той же час затемнення Місяця можна спостерігати одразу у всій півкулі.

  Відео "Місяць. Місячне і сонячне затемнення".

 Відео "Місячне затемнення".

8 коментарів:

  1. Дізналася як відбувається сонячне і місячне затемнення.
    Людмила Дмитрівна дякую вам за цікаві відео
    учениця 7класу
    Щеглунова Вероніка
    .

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вероніко, приємно, що ти переглянула відео про сонячне та місячне затемнення.

      Видалити
  2. =Мені дуже сподобалася ця тема!!! ,,,,,,,Міц Аня

    ВідповістиВидалити
  3. Який закон підтвержуе існування сонячних та місячних затемнень?

    ВідповістиВидалити