понеділок, 15 квітня 2013 р.

М.Ломоносов

«Якщо ти хороше зробиш працею, праця минеться, а хороше залишиться, а якщо зробиш що лихе з насолодою, насолода минеться, а лихе залишиться»
              Михайло Ломоносов
   15 квітня 1765 року (248 років тому) помер М.Ломоносов - перший російський вчений-натураліст, засновник МДУ.
Михайло Ломоносов народився в тоді ще Архангельській губернії 19 листопада 1711 року. Батько майбутнього вченого був селянином та професійним рибалкою, у нього було кілька суден для рибного промислу. Мати Михайла померла, коли йому було всього 9 років. Це стало однією з причин того, що сам Ломоносов почав часто їздити на промисли разом з батьком.
   Михайло Ломоносов дуже рано вивчив грамоту, любив читати і присвячував цьому заняттю практично весь свій вільний час.
     У 1731 році Ломоносов буквально втік від батька, щоб вступити до московської «Спаської школи». Тоді йому було 20 років, а його однокласники були ще дітьми. Успіхи Ломоносова в навчанні дозволили йому пройти за один рік три класи. А в 1736 році він став випускником Слов'яно-греко-латинської Академії.
      Своє навчання Михайло Ломоносов продовжив в Німеччині. Там він вивчав хімію та гірничодобувну справу, а також цілий ряд інших дисциплін, які він згодом застосовував у роботі ад'юнкта при Петербурзькій Академії наук.
     Вклад Ломоносова в науку не обмежився одним напрямком. Він став вченим-натуралістом, реформатором російської мови, хіміком, фізиком, творцем багатьох оптичних приладів. Його відкриття стали основою майбутніх досягнень вчених усього світу.
       Шановні учні, пропоную переглянути відео "Михайло Ломоносов"
   

Немає коментарів:

Дописати коментар