понеділок, 8 квітня 2013 р.

Алмази і самоцвіти

       Чи знаєте ви, що...
    Секрет чарівної гри світла в алмазах, полягає в тому, що цей камінь має високий показник заломлення (n=2,4173), що викликає розкладання білого світла на прості кольори.
    Гра світла в алмазі залежить від правильності його ограновування. Грані алмазу багато разів відображають світло усередині кристала. внаслідок великої прозорості алмазів високого класу світло усередині них майже не втрачає своєї енергії, а тільки розкладається на прості кольори, промені яких потім вириваються назовні в різних, найнесподіваніших напрямах. При повороті каменя змінюються кольори, витікаючи з каменя, і здається, що сам він є джерелом багатьох яскравих різноколірних променів.
    Зустрічаються алмази, забарвлені в червоний, блакитний і бузковий кольори. Сяйво алмазу залежить від його огранювання. Якщо дивитися крізь добре огранований водяний-прозорий діамант на світло, то камінь здається абсолютно непрозорим, а деякі його грані виглядають просто чорними. Це відбувається тому, що світло, зазнаючи повне внутрішнє відбивання, виходить у зворотному напрямі або в сторони.
   Якщо дивитися на верхнє огранування з боку світла, вона сяє багатьма кольорами, а місцями блищить. Яскраве блискання верхніх граней діаманта називають діамантовим блиском. Нижня сторона діаманта зовні здається як би посрібленою і відливає металевим блиском.
    Найбільш прозорі і великі алмази використовують як прикраси. Дрібні алмази знаходять широке застосування в техніці як ріжучий або шліфувальний інструмент для металообробних верстатів. Алмазами оснащують головки бурильного інструменту для буріння свердловин в твердих породах так як алмази мають велику твердість.
 Інші коштовні камені це - кристали окислу алюмінію з домішкою оксидів зафарбовуючих елементів: хрому (рубін), міді (смарагд), марганцю (аметист). Вони відрізняються твердістю, міцністю, забарвленням і “грою світла”.

7 коментарів:

  1. Мені дуже сподобалось.Бодяко

    ВідповістиВидалити
  2. Сподобалось, дякую. (Маєвська)

    ВідповістиВидалити
  3. Сподобалось, дякую) (Маєвська)

    ВідповістиВидалити
  4. Пізнавально,дякую.(Орлова)

    ВідповістиВидалити
  5. Довідався нове , дуже дякую!(К.Гончар)

    ВідповістиВидалити
  6. Людмило Дмитрівно, гра світла в алмазах та самоцвітах нагадує веселку. Давиденко Людмила.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так. А природу цієї гри ми будемо вивчати на уроці фізики через декілька уроків.

      Видалити