середу, 10 квітня 2013 р.

Всесвітній день космонавтики


   Дату 12 квітня людство відзначатиме віками. Цього дня 1961 року громадянин СРСР майор Юрій Гагарін відкрив епоху пілотованих космічних польотів. На космічному кораблі «Восток» вперше в світі зробив орбітальний обліт Землі. Політ, що тривав усього 108 хвилин, став могутнім проривом в освоєнні космосу.
  Ця подія сколихнула людство, сприяла прискоренню науково-технічного прогресу, зміцненню міжнародної співпраці в освоєні навколоземного простору. Саме тому 12 квітня було оголошено Всесвітнім днем авіації та космонавтики. Згодом цей день став також святом працівників ракетно-космічної галузі України.
   Наші земляки внесли вагомий внесок у розвиток світової космонавтики. Золотими літерами вписані в її історію імена теоретиків космонавтики Миколи Кибальчича та Юрія Кондратюка, творців ракет і космічних кораблів Сергія Корольова, Валентина Глушка, Гліба Лозино-Лозинського, Володимира Челомея, Володимира Сергеєва, Михайла Янгеля.
 Багато вихідців з України освоювали космос в якості льотчиків-космонавтів. Десятки підприємств та інститутів Харкова, Дніпропетровська, Києва, Львова, інших міст України працювали у складі могутнього ракетно-космічного комплексу СРСР, що дало змогу реально впроваджувати високі космічні технології в народне господарство.
  Завдяки потужному науковому і виробничому потенціалу, накопиченому за десятиріччя, Україна після здобуття незалежності увійшла до когорти космічних держав. За міжнародним рейтингом наша держава посідає третє місце серед космічних держав, вона співпрацює з 20 країнами світу, бере участь у 25 міжнародних наукових та ста комерційних проектах та програмах. Україна до 2015 року планує запустити 10 власних супутників зв’язку.

Немає коментарів:

Дописати коментар