середу, 7 серпня 2013 р.

Бомбардування японського міста Хіросіма

      6 серпня 1945 року США провели атомне бомбардування японського міста Хіросіма.
      О 8 годині 15 хвилин з висоти 10 тисяч метрів на Хіросіму було скинуто атомну бомбу «Малюк», яка вибухнула на висоті 600 метрів. У результаті було вбито і зникли безвісти близько 200 тисяч чоловік, поранені і піддалися радіоактивному опроміненню близько 160 тисяч чоловік. Переважна більшість загиблих були мирними громадянами.
      Пожежі тривали протягом багатьох годин в радіусі чотирьох кілометрів від епіцентру вибуху. З 90 тисяч будинків 62 000 були повністю зруйновані.
      «У першу хвилину ніхто не знав, що буде далі. Спалах був жахливий. Немає ніякого сумніву, що це найсильніший вибух, який коли-небудь бачила людина. Боже мій, що ми накоїли!» — запис у бортовому журналі одного з пілотів Роберта Льюїса.
      9 серпня в 11:02 за японським часу зазнав удару друга японське місто — Нагасакі.
      Через десять років після трагедії, 6 серпня 1955, в Хіросімі відбулася перша міжнародна конференція за заборону атомної і водневої зброї. У 1985 році південна частина Тихого океану була оголошена без'ядерною зоною.
      У день бомбардування Хіросіми за рішенням виконкому Міжнародного руху «Лікарі світу за запобігання ядерної війни» зазначається Міжнародний день «Лікарі світу за мир».

Відео:
     

Немає коментарів:

Дописати коментар