вівторок, 15 квітня 2014 р.

Пенсне

                 Чи знаєте ви, що... 
   Пенсне, як оптичний прилад для корекції зору, з'явився в XVI столітті.
   Спочатку його скло закріплювалися на мідній або залізної пружині, пізніше, щоб не травмувати металом шкіру носа, під нього почали кріпитися шкіряні прокладки.
    Застосування нових матеріалів, зокрема пружинної сталі, дозволило створити моделі пенсне, які були легкими і водночас досить міцно сиділи на носі, що сприяло їхньому широкому поширенню починаючи з XVII століття.
    Поряд з металами у виробництві пенсне використовували ріг, целулоїд і часто каучук. Існували так звані китайські або японські пенсне, оправа і перенісся яких виготовлялися з черепахового панцира.
    Світлові отвори пенсне спочатку мали круглу форму, але в 1841 році на ринку з'явилися моделі і з овальними отворами. До оправи пенсне часто приробляли невелике колечко, за яке було зручно його брати. До того ж через колечко пропускали ланцюжок або шнурок. Ланцюжок мала невеликий гачок, що дозволяло фіксувати його за вухом. А шнурок можна було приколоти спеціальної шпилькою до одягу, так, щоб пенсне ненароком не впало. Для збереження споживчих якостей пенсне було важливо не допускати передчасної втрати центральної пружиною своєї пружності. Тому багато пенсне були складними, і в складеному положенні фіксувалися засувкою. При такому зберіганні пружина розвантажувалася, і зберігала пружність на весь час експлуатації.
   На початку XX століття пенсне вважалося очевидною ознакою інтелігентності, а після того як в 1906 році в Люксембурзібула випущена поштова марка із зображенням великого герцога Вільгельма IV в пенсне, стало можливим з'являтися в ньому і у світських салонах.
   У Російській Імперії першим з Романових, хто почав носити пенсне, був великий князьКостянтин Миколайович. Перші фотографії, на яких він зображений у пенсне, датовані 1860-ми роками. Слідом за ним і інші князі та княгині стали з'являтися на людях в пенсне.
    У 1910-ті роки пенсне, особливо малопомітні та безобідкові моделі, були популярні як серед жінок, так і серед чоловіків. В асортименті оптиків були присутні моделі пенсне з переніссям різної довжини. Так само як і моноклі, пенсне були поширені аж до закінчення Другої світової війни, коли були витіснені сучасними окулярами.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар