понеділок, 21 жовтня 2013 р.

Альфред Нобель

Альфред Нобель народився у Швеції 21 жовтня 1833 року. Спочатку батько Альфреда працював конструктором в Стокгольмі, а потім - у Росії. Практично все своє дитинство Альфред Нобель провів у Санкт-Петербурзі, де у сім'ї був свій бізнес. Але, збанкрутувавши, Нобелі повернулися до Швеції, де Альфред зацікавився дією вибухових речовин.
 У 1850-х роках завершилася розробка «динаміту». Його Альфред Нобель вивів зі спеціального складу, що включає в себе нітрогліцерин. Він запатентував свій винахід у 1867 році та відкрив фабрику з його виробництва. Згодом такі ж фабрики він відкрив в Англії та Німеччині.
 У 1876 році Альфред Нобель переїхав до Франції. У 1888 році в газетах було помилково опубліковано повідомлення про його смерть. Через це у самого винахідника почалася депресія. Цей стан ускладнився тим, що Альфреда Нобеля почали називати «мільйонером на крові», «торгівцем вибухівкою», «динамітним королем». Нобель не хотів, щоб його запам'ятали головним лиходієм епохи, тому 27 листопада 1895 року він склав заповіт, у якому повідомив про заснування премії за видатні досягнення в науці. Для цього він заповів свій величезний статок.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Помер Альфред Нобель 10 грудня 1896 року в Італії, назавжди запам'ятавшись людям завдяки появі самої почесної премії сучасного світу - Нобелівської премії.

 Альфред Нобель

Немає коментарів:

Дописати коментар