неділю, 15 вересня 2013 р.

15 вересня 1801 року Олександру I був представлений перший у світі велосипед

      Перший суцільнометалевий велосипед побудував у 1801 році російський винахідник, уродженець Прикамської землі, Юхим Михейович Артамонов, кріпак Пожвінського заводу.
      Велосипед був побудований на Нижньотагільському заводі. Він мав вигляд двоколісного візка з педальним приводом на переднє колесо і кермом. Переднє колесо було майже в три рази більше заднього. Колеса, розташовані одне за одним, скріплювалися зігнутою металевою рамою. Велосипед приводився в рух ногами шляхом почергового натиску на педалі, які були на осі переднього колеса.
      Конструкція самоката була настільки міцна, що майстер зміг зробити на ньому нелегку подорож (зі швидкістю 10 км / год) від Уралу до Петербурга на коронацію Олександра I — 15 вересня 1801 року.      
      Винахід так здивував усіх присутніх і царя, що за створення велосипеда Артамонову і всьому його потомству була дарована свобода від кріпосної залежності. Це чудо техніки потім поповнило царську колекцію рідкісних речей і було з часом забуте. Друге народження велосипеда, як, втім, і його назви (у перекладі з латинської «велосипед» — «швидкі ноги»), відбулося у 1808 році у Парижі.
      Зараз велосипед Артамонова зберігається в Нижньотагільському краєзнавчому музеї, а його точна копія — у Політехнічному музеї у Москві.
      У Пермському обласному краєзнавчому музеї також є велосипед, зроблений в Артамоновських майстернях. Велосипед цей дерев'яний, колеса приводилися в рух тягою на мотузках. Ніяких шин на колесах не було, і тому велосипеди довгий час називали «костотрясамі».
      Зате на сьогоднішній день велосипед є і спортивним інвентарем, і засобом активного відпочинку, і одним з найпоширеніших у світі засобів пересування.
Відео: Хто винайшов велосипед


Відео: Велосипед.


Відео: О, велосипед!

Немає коментарів:

Дописати коментар