вівторок, 8 липня 2014 р.

Микола Миколайович Бенардос

    Микола Миколайович Бенардос народився 8 липня 1842 року в Херсонській губернії, в сім'ї з багатими військовими традиціями. Вже в дитинстві майбутній винахідник виявляв величезний інтерес до різних ремесел, чому дуже сприяв той факт, що в його батька було кілька невеликих майстерень. Його улюбленими заняттями були слюсарну і ковальську справу.
    У 1862 році за наполяганням батька Микола вступив на медичний факультет Київського університету. Його перший винахід — зубна пломба — припадає на студентські роки. Пломба була зі срібла. Першим пацієнтом Бенардоса був денщик, якого він позбавив від зубного болю за допомогою срібної пломби.
    Чотири роки опісля він перевівся до Петровської землеробської і лісову академію в Москві по відділу сільськогосподарських наук. За час навчання він винайшов і випробував безліч пристосувань. Після трирічного навчання, Бенардос залишає академію, і весь свій час присвячує винахідництва, живучи в родовому маєтку.
    Практично всі свої кошти Бенардос пускав або на технічне забезпечення своїх досліджень, або на пристрій життя навколишніх селян. Він надавав широку медичну допомогу жителям довколишніх сіл, організував аптеку, де безкоштовно видавав ліки.
    Найважливішим винаходом, що принесли йому світову славу, став розроблений ним в 1882 році спосіб електродугового зварювання. Спосіб Бенардоса крім зварювання годився і для електричної різання металів.
    Йому належить один з перших проектів ГЕС змінного струму на річці Неві (1892). У тому ж році на 4-й Електричної виставці в Петербурзі Бенардосу була присуджена вища нагорода Російського технічного товариства — золота медаль за успішне застосування дуги в винайденої їм електричне зварювання. У 1899 році він був удостоєний звання почесного інженера-електрика.
    З 1899 p. M. Бенардос жив і працював в Україні в м. Фастові, що поблизу Києва.
    7 грудня 1899 р. він отримав звання почесного інженера-електрика від Петербурзького електротехнічного інституту. На початку XX ст. винахідник під час дослідів отруївся свинцем і сильно захворів, що змусило його переїхати до Москви. В 1902 р. в Москві він брав участь в роботі Другого Всеросійського електротехнічного з'їзду, де був обраний почесним головою з'їзду, а також отримав довічну пенсію від Ради РТТ за величезні заслуги в науці і техніці.
    Цей видатний винахідник другої половини XIX ст. впродовж свого життя виконав близько 200 оригінальних проектів у галузі електротехніки і електротехнології транспорту та сільського господарства.
    Влітку 1902 p. M. Бенардос повернувся до Фастова, де і прожив останні свої роки. Помер Микола Миколайович Бенардос 8 вересня 1905 р. у віці 63 років.

Відео: Микола Бенардос

2 коментарі:

  1. Це дуже видатна людина,яка заслуговує уваги.Циганква Вікторія

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А важливе ще й те, що Микола Миколайович Бенардос жив у нашому місті!

      Видалити