понеділок, 30 червня 2014 р.

Якість води інтригує науковців

Кореспондент Євроньюз:
   “Близько 100 мільйонів європейців не мають доступу до перевірених та надійних джерел води. Саме тому розробка тестів на якість дуже важлива. Як запобігти хворобам, пов‘язаним із вживанням неякісної води? Ми шукали відповідь на березі Балтійського моря”.
    Науковці Ульріх і Ерік працюють у місті Кіль, що на півночі Німеччини. Ці чоловіки — біологи і члени Європейського дослідницького проекту. Сьогодні вони аналізуватимуть зразки води Балтійського моря завдяки інноваційній методиці.
     “Влітку рівень забруднення суттєво зростає, зокрема, якщо йдеться про озера. Так, наприклад, в них розростаються отруйні ціанобактерії. Тварини, що п‘ють воду з такого озера, можуть захворіти”, — пояснює Ульріх.
     Занотувавши дані про температуру і солоність води, а також про швидкість вітру, Ульріх повертається до лабораторії… Він зібрав 50 літрів води, які пропустить крізь нову систему фільтрації. Мета — отримати 1 літр концентрату, в якому міститимуться усі види бактерій та мікроорганізмів, присутні у воді.
     “Проект розпочався як бажання розв‘язати нагальну проблему неякісної води. Від хвороб, напряму або опосередковано пов‘язаних з її вживанням, в ЄС щороку помирають 150 тисяч людей. Цю воду забруднюють патогени і токсини”, — пояснює член проекту MICROAQUA з Італії.
     Команда науковців розробила інноваційний ДНК-мікрочіп, який здатний виявляти у воді віруси і ціанобактерії…
    “Основний етап створення ДНК-мікрочіпу — його нанесення на дрібну сітку завдяки технології струменевого принтера. Таким чином ми можемо отримати сотні малих фрагментів ДНК на один міліметр”, — розповів хімік проекту MICROAQUA.
     Мікрочіп виявляє мікроорганізми у воді за будовою їхньої ДНК і РНК. Науковці стверджують, що цей метод набагато швидший за традиційні.
    “Перевага цього методу у тому, що ми отримуємо результат майже одразу. Така динаміка роботи дуже важлива для нас. Впродовж дня ми можемо виявити до 150 елементів у воді. Це багато, і це дійсно дуже швидко”, — пояснив хімік проекту MICROAQUA.
     Кореспондент Євроньюз: “Поговорімо про якість води. Як саме у ній виявляють токсини і для чого?”
    Ми в іспанському місті Луго. Місцеві учасники Європейського дослідницького проекту розробили метод виявлення токсинів, що називається Luminex. Він полягає у прив‘язці мікробактерій до антитіл.
     “Ми перевіряємо воду з різних джерел, тобто наша мета — виявити токсини, присутні у водоймах різних європейських країн. Наявність токсинів не завжди свідчить про те, що вода, яку потім споживають люди, уражена, адже вона пізніше проходить низку етапів очищення”, — розповіла учасниця проекту.
Джерело: euronews 2014.

2 коментарі:

  1. Вода має велике значення в житті людини!Вибачте що не коментувала нічого за останній час,просто не мала можливості!Циганкова Вікторія

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вікторія, добрий вечір!
      Вода - це життя!
      І від якості споживаної води залежить наше здоров'я! Про це слід пам'ятати!

      Видалити