понеділок, 30 грудня 2013 р.

Метро у Токіо


      У 1914 році японський підприємець Норіцугу Хаякава (Noritsugu Hayakawa) побував у Лондоні і проїхавшись у тамтешньому метро, а потім, познайомившись із зручними вагонами підземки в Глазго, вирішив побудувати таке ж в Токіо. Однак, будівництво затрималося через Першу світову війну, в яку Японія вступила на боці Антанти.

      У 1920 році Хаякава засновує компанію «Токіо Тіка-тецудо» («Токійська підземна залізниця»), і, нарешті, 30 грудня 1927 року для відвідувачів була відкрила перша лінія метро між столичними станціями «Асакуса» і «Уено». Лінія мала протяжність всього 2,2 кілометра, однак в перший час користувалася величезною популярністю. Щоб провести п'ять хвилин під землею, японці по 2 години вистоювали в черзі!
      У квітні 2004 року була заснована акціонерна компанія «Токіо Метро» («Токійське метро»), більше половини акцій якої належать Міністру фінансів Японії , а решта — муніципалітету Токіо. Сьогодні компанія обслуговує 9 функціонуючих ліній метро загальною протяжністю приблизно 195 кілометрів.
      Метрополітен у Токіо гармонійно інтегрований у загальну транспортну мережу столиці. У межах однієї станції, перейшовши на іншу платформу, можна пересісти на міську електричку або ж на поїзд далекого прямування.
      Крім того, переходячи з однієї станції на іншу, можна відвідати закусочні, кафе, міні-маркети, магазинчики дрібниць.
      Цікаво відзначити, що декор станцій токійській підземки дуже скромний, навіть, швидше, — непоказний. Це може говорити тільки про одне — метро розглядається японцями виключно як зручний засіб пересування, але не як об'єкт екскурсій іноземних туристів.
      Через зростаючу кількість пасажирів будівництво метро в Токіо триває, незважаючи на складні геологічні умови регіону і, насамперед, високу сейсмічність. Джерело: Альманах визначних подій

Немає коментарів:

Дописати коментар