пʼятницю, 10 травня 2013 р.

Томас Юнг - англійський учений, фізик і мовознавець


     Томас Юнг народився в Англії 13 червня 1773 року. Батько Юнга був торговцем. У сім'ї виховувалося десятеро дітей. Найстарший з них — Томас — з раннього дитинства виявляв інтерес до науки. Він дуже багато читав, був надзвичайно кмітливою дитиною. У восьмирічному віці Юнг почав вивчати математику, а потім захопився іноземними мовами. Він здобував освіту в престижних навчальних закладах Лондона, Единбурга, Кембриджа, там Юнг вивчав переважно оптику і медицину.
      У 1794 році Томаса Юнга обрали секретарем Лондонського королівського товариства. У 1811 році він став лікарем однієї з лікарень Лондона і в ній пропрацював все життя.
      Незважаючи на те, що Юнг є автором багатьох наукових розробок в галузі механіки, оптики та лінгвістики, він, крім усього, захоплювався живописом, спортом і музикою. Юнга поважали колеги, друзі, пацієнти і всі, хто хоч раз зустрічався з цим неабияким і надзвичайно освіченим чоловіком. Серед найголовніших відкриттів Томас Юнг Томаса Юнга можна назвати обгрунтування хвильової теорії світла і інтерференції.
      10 травня 1829 року Томас Юнг помер, перебуваючи в Лондоні. Він вважається важливою фігурою у розвитку світової фізики та філології.

Відео: Томас Юнг

Немає коментарів:

Дописати коментар