понеділок, 25 травня 2020 р.

ЛР №12. Визначення ККД простого механізму

Коефіцієнт корисної дії (ККД) - фізична величина, яка показує, яку частину від затраченої роботи складає корисна робота.
Щоб знайти ККД механізму, треба корисну роботу поділити на роботу, яка була затрачена при використанні даного механізму. Зазвичай ККД виражають у відсотках і позначають грецькою літерою η «ета».
Досліджуємо похилу площину

Похила площина - це один з видів простих механізмів, призначений для зменшення прикладеної сили при піднятті вантажу на деяку висоту
Піднімаючи тіло на певну висоту ми змінюємо потенціальну енергію цього тіла відносно землі. Корисним для нас є саме підняття тіла на певну висоту відносно землі, затративши при цьому мінімум роботи. Тому корисна робота - це мінімальна робота, яку необхідно виконати, щоб підняти тіло на певну висоту.  



Щоб підняти тіло на висоту H необхідно прикласти силу . Тому при підйомі важких вантажів використовують похилу площину, яка дає можливість зменшити прикладену силу, необхідну для підйому вантажу. Однак, при цьому переміщення, яке здійснює вантаж значно більше висоти Н  Тому робота, яку необхідно затратити, щоб підняти тіло на висоту Н з допомогою похилої площини називається затраченою роботою (). Затрачену роботу  при умові рівномірного підйому вантажу по похилій площині можна визначити за формулою  
де F - прикладена до тіла сила тяги, яка діє вздовж поверхні похилої площини (на рис. 1 ця сила дорівнює показу динамомометра ) і є постійною; L - довжина похилої площини.

Теоретичний матеріал можна переглянути у відео:


Інструкція ЛР №12 у підручнику на  с.238.
Приклад виконання роботи наведено у відео: Урок 42.ЛР №10.



!!! Роботу виконуємо за даними наступного відео для одного досліду. Результати вимірювань і обчислень записуємо у таблицю.


!!! Фото, виконаних завдань, надішліть у Viber або на мою електронну адресу: arhypova@gmail.com  сьогодні.

Немає коментарів:

Дописати коментар