четвер, 19 червня 2014 р.

Блез Паскаль

   Сьогодні, 391 рік тому, народився   французький фізик, математик, філософ і письменник Блез Паскаль.

   Блез Паскал - один із засновників математичного аналізу, теорії імовірності та проективної геометрії, творець перших зразків лічильної техніки, автор основного закону гідростатики.

     Відомий також відкриттям формули біноміальних коефіцієнтів, винаходом гідравлічного пресу й шприца та іншими відкриттями. Автор знаменитих «Думок» та «Листів до провінціала», які стали класикою французької літератури.

Паскаль народився 19 червня 1623 року в місті Клермон-Ферран в родині голови податкового управління Етьєна Паскаля і Антуанетти Бегон, дочки сенешаля Оверні. У Паскалів було троє дітей — Блез і дві його сестри: молодша — Жаклін і старша — Жильберта. Мати померла, коли Блезу було 3 роки. У 1631 році сім'я переїхала до Парижа.
   Блез ріс обдарованою дитиною. Його батько Етьєн самостійно займався освітою хлопчика; Етьєн сам непогано розбирався в математиці — дружив з Мерсенном і Дезаргом, відкрив і досліджував невідому раніше алгебраїчну криву, що відтоді отримала назву «равлик Паскаля», входив до комісії з визначення довготи, створеної Рішельє. 

    У 1634 році (Блезу було 11 років), хтось за обіднім столом зачепив ножем фаянсову таріль. Вона зазвучала. Хлопчик звернув увагу, що варто було торкнутися до тарелі пальцем, як звук зник. Щоб знайти цьому пояснення, Паскаль провів серію дослідів, результати яких пізніше виклав у «Трактаті про звуки».

У 19 років молодий Паскаль був одержимий ідеєю створення лічильної машини, щоб полегшити батькові стомлюючий процес підрахунків. Протягом 10 років Блез створив близько 50 модифікацій такий лічильної машини. Незважаючи на те, що вона так і не принесла йому доходів, принцип пов'язаних коліс, який впровадив Паскаль, став класикою для всіх арифмометрів на 300 років.

У 1647 році Паскаль винайшов гідравлічний прес. У цьому ж році він затвердив основний закон гідростатики, яким підтвердив здогади про існування атмосферного тиску, раніше висловлені Торрічеллі.

   На честь Паскаля названі:
  • кратер на Місяці;
  • одиниця вимірювання тиску системи СІ (Паскаль);
  • мова програмування Паскаль;
  • один з двох університетів у Клермон-Феррані;
  • щорічна французька наукова премія;
  • астероїд 4500 Паскаль.


                                            Пам'ятник Паскалю на вежі Сен-Жак в Парижі

Відео: Блез Паскаль

2 коментарі:

  1. Такі люди дійсно варті уваги не тільки учнів або підліткій,а й дорослих людей.Зараз наше покоління знає лише відомих співаків або акторів,а про таких людей як Блез Паскаль та інших забувають а деякі навіть не знають!Циганкова Вікторія

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вікторія, про Блеза Паскаля ви будете вчити у 8 класі. Це додаткова інформація!
      Віка, ти не взяла участь в опитуванні, не позначила свою реакцію після даної публікації! Зроби це, будь ласка!!! Мені приємно, що ти систематично переглядаєш інформацію! Це принесе тобі користь! Бажаю міцних і грунтовних знань з фізики!!!

      Видалити