Сторінки

пʼятниця, 31 січня 2014 р.


&nbsp&nbsp&nbspВідео VTS 01 1Театр тіней

&nbsp&nbsp&nbsp Додаткова інформація Луна. Лунное и солнечное затмение. 7класс.Почемучка. avi

&nbsp&nbsp&nbsp Лунное затмение

вівторок, 28 січня 2014 р.

Плоске дзеркало

       НА УРОЦІ РОЗГЛЯНУЛИ:
       1. Плоске дзеркало.
       2. Побудова зображення у плоскому дзеркалі.
       3. Властивості зображення у плоскому дзеркалі.
       4. Застосування дзеркал.

           ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
    1. Підручник (Бож.): вивчити §22; №№3,5,6 на с.147 .
    Або
    2. Підручник (Ген.): вивчити §18.   Побудувати зображення стрілки у дзеркалі.

                 ГОТУЄМОСЯ ДО УРОКУ

    1. Відео "Плоске дзеркало."


    2. Відео "Властивості зображення у плоскому дзеркалі"


    3. Інтернет-урок "Плоское зеркало">>>

вівторок, 21 січня 2014 р.

Відбивання світла. Закони відбивання

 НА УРОЦІ РОЗГЛЯНУЛИ:
 1. Відбивання світла.
 2. Закони відбивання.
 3. Плоске дзеркало.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
 1. Підручник (Бож.): вивчити §21; №№1,3,4 на с.138-139 .
 Або
 2. Підручник (Ген.): вивчити §17. Розв’язати задачу.
 Кут між падаючим і відбитим променем становить 70°. Чому дорівнює кут падіння променя?

ГОТУЄМОСЯ ДО УРОКУ

1. Інтернет-урок "Відбивання світла.">>>

 2. Відео "Відбивання світла - приклади"


 3. Відео "Відбивання світла."


 4. Відео "Закони відбивання світла"


 5. Відео "Закон відбивання світла"

субота, 18 січня 2014 р.

Сонячне і місячне затемнення

  Сонячні та місячні затемнення — надзвичайно цікаві явища природи, знайомі людині з давніх часів. Вони відбуваються порівняно часто, але побачити їх можна не з будь-якої точки планети, і тому багатьом здаються рідкими.
   Сонячні затемнення відбуваються у новомісяччя. У цей період Місяць, рухаючись навколо Землі, опиняється між Сонцем та Землею і повністю або частково затуляє світило. Місяць розташований ближче до Землі, ніж Сонце, майже в 400 разів, і в той же час Сонце більше його майже в 400 разів. Тому видимі розміри Сонця та Місяця майже однакові і Місяць може закрити собою Сонце.


    Теоретично повна фаза сонячного затемнення, яке можна спостерігати на Землі, може займати весь час з початку затемнення, тобто максимум 7 хвилин 31 секунда. Проте, таких тривалих затемнень не зареєстровано. Найтривалішою повною фазою затемнення у недавньому минулому було затемнення 20 червня 1955 року на Філіппінських островах. Тоді повна фаза тривала 7 хвилин 8 секунд. У майбутньому найтриваліше затемнення відбудеться 5 липня 2168 року коли повна фаза буде тривати 7 хвилин 28 секунд.
   Затемнення Сонця та Місяця відносяться до таких явищ природи, про дату яких відомо заздалегідь. Астрономи завжди ретельно готуються до спостереження затемнень, а до місць, де їх можна побачити, збирають цілі експедиції.
   До числа цікавих явищ входять також і місячні затемнення. Однак під час затемнення Місяць не зникає взагалі, як Сонце під час сонячного, а буває лише слабше видимим. Спостерігати затемнення можна тоді, коли повний Місяць проходить через вузол. В цей момент Земля знаходиться точно між Сонцем та Місяцем, так що земна тінь покриває Місяць — діаметр Землі більше від місячного в чотири рази, а тінь від Землі навіть на відстані від неї до Місяця більша у 2,5 рази від розмірів Місяця, і тому Місяць може цілкому зануритися у земну тінь.
   Сонячні та місячні затемнення періодично повторюються (про це знали ще давні халдеї), і їх можна передбачати з високою точністю. За період у 18 років та 11 днів відбувається в середньому 71 затемнення: від 39 до 48 сонячних і від 25 до 30 місячних. Цей період називається сарос (з грецької: повторення).
   Хоча сонячні затемнення відбуваються частіше за місячні, їх набагато складніше побачити, бо повне сонячне затемнення видно в межах досить вузької смуги Землі, на яку падає місячна тінь. В той же час затемнення Місяця можна спостерігати одразу у всій півкулі.

  Відео "Місяць. Місячне і сонячне затемнення".

 Відео "Місячне затемнення".

пʼятниця, 17 січня 2014 р.

День дитячих винаходів

    Спочатку питання. Чи знаєте ви, що об'єднує водні лижі, хутряні навушники, фруктове морозиво на паличці і шрифт Брайля? Так, всі ці очевидні сьогодні предмети були винайдені дітьми.
    Щорічно більше 500 тисяч дітей та підлітків винаходять різні гаджети та ігри, створюють і модифікують роботів і техніку. Всі дитячі винаходи, безсумнівно, роблять наше життя зручніше і цікавіше. І сьогодні саме той день, в який потрібно порадіти винахідливості юних геніїв, оцінити значимість їхніх численних винаходів і заохотити різнобічні дитячі таланти.
    Сьогодні, 17 січня, в усьому світі відзначається День дитячих винаходів або, в іншому перекладі, День дітей- винахідників. Символічно, що датою Дня обраний день народження одного з видатних американців — державного діяча, дипломата, вченого, винахідника, журналіста Бенджаміна Франкліна. Свій перший винахід — пару ласт для плавання, які надягали на руки, — Бен Франклін винайшов у віці 12 років.
    Надалі Б. Франклін продовжив наукові дослідження і, провівши безліч експериментів, вніс неоціненний внесок у світову науку. Деякі умовиводи вченого на багато десятків років випередили епоху. Франклін ввів позначення електрично заряджених станів «+» і «-», привів доказ електричної природи блискавки, в 1752 році запропонував проект блискавковідводу, вперше застосував електричну іскру для вибуху пороху, отримав патент на конструкцію крісла-гойдалки, в 1784 році винайшов біфокальні окуляри. І це тільки невелика частина винахідницького спадщини вченого. Але повернемося до винаходів дітей. Юний співвітчизник Франкліна, 13-річний Бенні Бенсон у 1926 році відправив свій ескіз на конкурс Державного прапора Аляски. Синій колір, який символізує небо і офіційну квітку штату - незабудку, зображення сузір'я Великої Ведмедиці і Полярної зірки привели хлопчика до перемоги. Безсумнівно, прапор Аляски і сьогодні виглядає дуже стильно.
    У День дитячих винаходів проходять численні демонстрації нових винаходів, конкурси, нагородження. Завжди звучить задерикуватий сміх, жарти, музика, тому що винаходити - це природний стан усіх дітей.
Джерело: Альманах визначних подій

четвер, 16 січня 2014 р.

Тінь і півтінь

  Поглиблюємо свої знання


Відео "Тінь і півтінь"

Відео "Сонячні та місячні затемнення".

середа, 15 січня 2014 р.

Прямолінійне поширення світла (дослід)



           Удосконалюємо свої знання


    Відео "Прямолінійне поширення світла"

вівторок, 14 січня 2014 р.

Прямолінійне поширення світла

       НА УРОЦІ РОЗГЛЯНУЛИ:
       1. Світловий промінь.
       2. Прямолінійне поширення світла.
       3. Тінь і напівтінь.
       4. Сонячне і місячне затемнення.


           ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
    1. Підручник (Бож.): вивчити §20; завдання на с.132.
    Або
    Підручник (Ген.): вивчити §§15-16.
    2. Розв’язати задачу.
№1. У сонячний день довжина тіні на землі від ялинки висотою 1,8 м дорівнює 90 см, а від берези - 10 см. Яка висота берези?
№2. У сонячний день довжина тіні на землі від прямовисно поставленої метрової лінійки дорівнює 50 см, а від дерева - 6 м. Яка висота дерева?

       ГОТУЄМОСЯ ДО УРОКУ

    1. Інтернет-урок "Джерела світла. Поширення світла."


понеділок, 13 січня 2014 р.

Джерела і приймачі світла

 ВИВЧАЄМО ТЕМУ
 СВІТЛОВІ ЯВИЩА


Шановні учні!
Готуючись до першого уроку у другому семестрі, повторіть вивчене на попередньому уроці:
1. Оптичні явища в природі.
 2. Штучні і природні джерела світла.
 3. Приймачі світла.
 Підручник (Бож.): §17
 Або
 Підручник (Ген.): §§13-14.

ГОТУЄМОСЯ ДО УРОКУ

 1. Відео "Світло. Джерела світла."

неділя, 12 січня 2014 р.

13 січня - перший день занять у новому році

Любі семикласники!

У другому семестрі уроки фізики у вівторок:

7-А - 6 урок,
7-Б - 5 урок.

Заняття гуртка - понеділок (7 урок).


 У другому семестрі вивчається тема
 "СВІТЛОВІ ЯВИЩА".




 Контрольна робота №3 - 18.02.2014 року.

 Контрольна робота №4 - 29.04.2014 року.

Приклади задач з теми "Світлові явища" для розв'язування ви знайдете ТУТ >>>


субота, 11 січня 2014 р.

Всесвітній день «спасибі»


      Найввічливіший день у році – 11 січня. Цього дня відмічається всесвітній день „спасибі”.
      Ми чудово розуміємо значення гарних манер, їх необхідність у повсякденному житті, але найчастіше ми висловлюємо подяку ніби мимохідь, не замислюючись про її значення. А між тим слова подяки мають дивовижні властивості, але вимовляти їх не можна, коли людина знаходиться у роздратованому стані. Психологи вважають, що слова вдячності – це знаки уваги, вони є усними „погладжуваннями” і здатні зігріти своїм теплом. Ми кожного дня говоримо один одному „дякую”, тому важливо пам’ятати, що справжня вдячність – це лише та, що йде від чистого серця.
      Сьогодні є нагода ще раз подякувати своїм батькам за їх турботу і ласку, за надане вам життя, подякувати друзів за їх добрі вчинки, подякувати будь-кого за надану вам допомогу.
      А я дякую вам, мої учні, дякую усім відвідувачам мого сайту. Дякую за відгуки та залишені коментарі. Дякую ще раз, посміхайтесь побільше і будьте щасливі!

ВІДЕО: Ввічливість


пʼятниця, 10 січня 2014 р.

День метро

      Перша в світі „підземка” була запущена в Лондоні 10 січня 1863 року і майже три десятиріччя обслуговувалась паровиками, які, між іншим, ще довго не бажали поступатися місцем „електричним братам”. Вітка була побудована компанією "Metropolitan Railway" (звідси і назва метрополітен), її довжина була 3,6 км.
      Лондонське метро тоді мало одну гілку понад п’ять з половиною кілометрів завдовжки. Підземка було такою дивиною, що люди купували квитки лише для того, щоб прокататися небувалим видом транспорту.
      Чимало лондонців зараз скаржаться, що їхнє метро надто шумне й тісне. Особливо на найстаріших лініях вік мережі дається взнаки. Але 150 років тому така подорож була напевне ще шумніша, бо вагони тягнув паровоз.
Для освітлення використовували полум’я газових ліхтарів, а сам газ містився у спеціальних ємностях на дахах вагонів.
      Електрифікація лондонської підземки відбувалася вже на початку двадцятого сторіччя.
      Тепер лондонське метро має 11 ліній і обслуговує 270 станцій.
      Є кілька старовинних станцій, які виведені з експлуатації, але їх використовують, наприклад, для зйомок кіно. В одному з кінофільмів за книгами Клайва Люїса «Хроніки Нарнії» герої потрапляють у казковий світ зі станції метро «Стренд».
     

вівторок, 7 січня 2014 р.

Зі святом!




      В гарну днину, в гарний час
      із Різдвом вітаю вас,
      із вечерею святою, веселою колядою!
      Хай колядочка лунає і сніжком хай посіває!
      Хай рік новий несе у хату
      щастя й радості багато!
     


пʼятниця, 3 січня 2014 р.

Літак Іл-62

      3 січня 1963 року здійснив перший політ літак Іл-62.
      Іл-62 — пасажирський літак, призначений для польотів на авіалініях великої протяжності. Розробка Іл-62 в СРСР була розпочата в КБ Сергія Ілюшина на початку 1960-х років, коли Аерофлотом були вироблені вимоги до далекомагістральних літаків, здатних зробити безпосадочний переліт з Москви до Хабаровська і Гавану.
      Літак був сконструйований на 165 місць, з двигунами НК-8. Перший політ Іл-62 здійснив 3 січня 1963 року. З 1967 року після успішних випробувань почалися регулярні польоти по Росії, а потім і рейси в Прагу і Монреаль.
Всього було випущено 276 літаків. Останній був побудований в 2004 році, для уряду Судану.
      Літак Іл-62 відрізнявся високою стабільністю в польоті, прекрасними злітно-посадочними характеристиками, наявністю заднього ходу, що дозволяє самостійно підходити до злітно-посадкової смуги. Конструкція літака забезпечувала низький рівень шуму і відсутність тряски.
      Іл-62 був незамінний для безпосадкових перевезень груп до 60 осіб на значні відстані з максимальною дальністю польоту 10 000 км.
      До початку 1990-х років лайнер морально застарів, витрата гасу на перевезення одного пасажира виявлявся занадто великим, і експлуатація Іл-62 став малорентабельним. Масове списання та виведення з експлуатації Іл-62 почалися в другій половині 1990-х років, в 2005 році від Іл-62 відмовився Аерофлот, колись його найбільший оператор.
      В кінці 2008 року у зв'язку з кризовим станом низки авіакомпаній припинилося використання літаків цього типу для регулярних пасажирських авіаперевезень в Росії.
      Станом на початок 2012 року в експлуатації залишалося трохи більше 20 літаків Іл-62 — в Росії, Україні, Казахстані, КНДР, Судані, Ірані, Лівії та Гамбії. Літаки використовуються для виконання урядових, вантажних і чартерних рейсів.
     

четвер, 2 січня 2014 р.

Зарядка від Вінні Пуха


 Шановні друзі!

 Вам - подарунок: зарядка від Вінні Пуха, веселі перерви і мультфільми.

 Прокидайтеся, робіть зарядку і будьте здорові!

 Гарного вам настрою щодня!

Веселих канікул!


середа, 1 січня 2014 р.

З першим днем у новому 2014 році!

анимация - Новый год

  •       З Новим роком, дорогі мої учні!
          У Новому році будьте добрими
          Чесними, здоровими.
          Мрії нехай усі збуваються,
          Сяють хай навкруг вогні,
          Смійтесь, святкуйте, розважайтесь від душі!